Fit en gezond de winter door

Tijdens het herfst- en winterseizoen zijn de dagen korter en kouder. Het wordt eerder donker en we gaan minder naar buiten. Daarom is het belangrijk om tijdens deze seizoenen wat extra aandacht te besteden aan je weerstand, je gezondheid en elkaar. Dit jaar extra omdat we met z'n allen te maken hebben met de gevolgen, zowel mentaal als fysiek, van het coronavirus.We ondersteunen je graag hierbij en geven op deze pagina tips hoe je fysiek en mentaal fit & gezond de winter door komt en hoe je die loopneus en griep kunt proberen te vermijden.

Staying home for Christmas

De feestdagen staan voor de deur. De decembermaand staat in het teken van samenzijn en samen vieren. Dit jaar gaat dat helaas heel anders zijn. In deze gekke tijd waarin corona de invulling van ons leven voor een groot deel bepaalt, kunnen we kerst niet vieren zoals we dat gewend zijn. Dit zorgt ervoor dat het gevoel van eenzaamheid en verlangen naar verbinding deze kerst nóg groter zijn. Daarom is het goed om juist nu nog meer dan ooit met elkaar in verbinding te zijn en blijven.

In dit nieuwsbericht vind je een aantal leuke en handige tips.

We wensen je fijne feestdagen!

Budgetproof de feestdagen vieren? Wij helpen je!

De decembermaand is een gezellige maar vaak ook dure maand. Want we willen allemaal ons huis feestelijk aankleden, mooie cadeaus onder de kerstboom leggen en een uitgebreid kerstdiner op tafel zetten. Helaas zijn we niet allemaal zo rijk als sinterklaas of de kerstman, maar toch kun je zonder veel kosten te maken ook een prachtig feest vieren. In dit artikel delen we een aantal leuke, slimme en makkelijke tips met je om budgetproof de feestdagen door te komen. Ook vind je hier de gratis Online Workshop Thuisadministratie én een handige Budgetmanager App!

Lees hier het hele artikel.

Hygiënetips

Om de griep buiten de deur te houden is goede hygiëne erg belangrijk.

  • Wist je dat handen wassen wordt onderschat? We doen het te weinig en veel mensen denken dat handen wassen met water genoeg is. Zeep is een belangrijke factor!
  • Houd je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest. Heb je geen zakdoek bij de hand? Hoest/nies dan in je elleboog.
  • Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak.
  • Maak voorwerpen, zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden regelmatig schoon.
  • Ventileer woon- en slaapruimten.
  • Wrijf je handen regelmatig in met handalcohol.

Hoe houd jij jezelf staande ten tijde van corona? Deel jouw tips!

De coronatijd is impactvol. Door de coronamaatregelen is er veel afstand. We werken (zoveel als mogelijk) op afstand, de horeca is dicht, we hebben geen of weinig bezoek van familie en vrienden en we houden fysiek daadwerkelijk 1,5 meter afstand.

Er komt veel op ons af. Het is normaal dat je je hier zorgen over maakt. Of dat je even niet lekker in je vel zit. In deze infographic vind je negen tips om jezelf en je collega’s staande te houden ten tijde van corona. Zit jij niet lekker in je vel? Ga hierover in gesprek met je leidinggevende of collega’s.

Deel jouw tips!
Hoe houd jij jezelf staande in deze tijd? We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen. Ga jij, nu je vanuit huis werkt, in de pauze altijd even wandelen? Mediteer jij elke ochtend als je opstaat? Of organiseer jij iedere vrijdag een online vrijmibo met jouw collega’s? Alle verhalen, tips, ervaringen en suggesties zijn welkom! Bijvoorbeeld over jouw huidige werksituatie, persoonlijke situatie, fysieke tips, ontspanningstips of een oproep om te verbinden. Stuur jouw inbreng uiterlijk vrijdag 6 november naar ikbeweegmee@facilicom.nl. In de week van 9 november worden alle tips gedeeld op de website van Hoe Lekker Werk Jij.

Mentale klachten door corona? Bel anoniem met De Psychologenlijn

Het zijn bijzondere tijden. Het coronavirus vraagt om maatregelen die we allemaal moeten nakomen. Het kan zijn dat je op werklocatie wordt geconfronteerd met heftige situaties en/of beelden, die veel met jou doen. Mogelijk ervaar je angst voor het virus of voor de gevolgen die het virus kan hebben
op jouw leven en daarmee op jouw gemoedsrust. Het kan ook zijn dat je psychische klachten ontwikkelt door bijvoorbeeld het verplicht thuiswerken. Denk aan somberheid of het afnemen van concentratie tot gevoelens van eenzaamheid. Deze gevoelens mogen er zijn en je bent hier niet alleen in.

Herken jij je in bovenstaande voorbeelden? Dan willen wij je graag helpen door mentale ondersteuning te bieden. Speciaal hiervoor is De Psychologenlijn van PSION beschikbaar gesteld. De psychologen van PSION kunnen je helpen om deze gevoelens te beheersen en kunnen direct telefonisch de eerste opvang en ondersteuning bieden die jij nodig hebt. Bel anoniem naar 088 032 24 71.

Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Hoe veilig voel jij je op de werkvloer?

Bij Facilicom vinden we het belangrijk dat alle medewerkers een gezonde, veilige en prettige werkomgeving ervaren. Een veilige werkomgeving waarin je je beschermd en geaccepteerd voelt. Helaas komen ongewenste omgangsvormen en sociale onveiligheid op de werkvloer toch voor. Dit kan bij klanten gebeuren, maar ook binnen jouw eigen team met een leidinggevende of collega’s.

Er zijn verschillende vormen van sociale onveiligheid zoals agressie & geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en conflicten. In de infographic sociale veiligheid lees je wat deze vormen inhouden en wat je kunt doen als je onverhoopt in een vervelende situatie terecht komt.

Voel jij je niet veilig op de werkvloer? Maak het bespreekbaar en ga het gesprek aan met je leidinggevende of een naaste collega.

Blijf fit vanaf je bureaustoel

We werken allemaal zoveel mogelijk vanuit huis. Dat betekent een andere werkplek en dus ook een andere werkhouding. Het is van belang om goed te blijven bewegen, juist als je thuis achter je bureau (of aan de keukentafel) zit. Zo voorkom je eventuele fysieke klachten en het bevordert je concentratie en productiviteit! In deze infographic laat Rens een aantal oefeningen zien die je kan proberen te doen als je aan het werk bent. Doe er het liefst elk uur in ieder geval één. Zo blijf je flexibel!

De Facilicom fit & gezond werken coach

Werk jij aan de keukentafel, aan het bureau van je kinderen of staat de laptop bij jou op de strijkplank? Is jouw huis ook al maandenlang je kantoor? Of ben je aan het werk op locatie en kom je door het coronavirus niet toe aan bewegen, zoals je dat zou willen?

De nieuwe realiteit is dat steeds meer medewerkers thuiswerken en virtueel vergaderen. En dat we steeds minder toekomen aan voldoende beweging. Voor je het weet, heb je last van fysieke klachten.

Hoe help je jezelf preventief om je werkplek goed in te stellen, fysieke klachten te voorkomen en fit te blijven? En als je fysieke klachten hebt, deze te reduceren?

Op deze pagina van TIGRA (speciaal ontwikkeld voor Facilicom-medewerkers) vind je drie praktische tools die je helpen:

  1. Of je nu thuiswerkt, of op locatie aan het werk bent, de Fysiek Fit Check is een telefoongesprek voor iedereen die behoefte heeft aan praktische tips en adviezen die je fysieke klachten voorkomen of reduceren. Het gesprek met een adviseur duurt 10 tot 15 minuten.
  2. Via de e-learning krijg je online, via tekst en afbeeldingen, uitleg over hoe je je werkplek ergonomisch goed kunt instellen. Ook leer je hoe je jouw thuiswerkdag optimaal kunt inrichten en plannen. Hoe doe je het met pauzes? Of als er ook huisgenoten thuis zijn? En welke andere dingen kunnen je productiviteit positief beïnvloeden?
  3. Tijdens de online werkplekcheck kijkt een adviseur met je mee naar jouw persoonlijke thuiswerkplek. Je krijgt tips en adviezen en leert je werkplek op de juiste manier in te stellen. Ook kun je vragen stellen en bespreken waar je tegenaan loopt met je thuiswerkplek. De check duurt ongeveer een half uur.

Hier vind je deze handige tools!

Thuiswerken: zo maak je er het beste van!

Met de komst van de tweede golf zijn de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt. Misschien moet je weer thuiswerken of zijn de maatregelen op de locatie waar je werkt aangepast. In ieder geval is het een veeleisende omslag die veel met je kan doen. Zorg daarom juist nu goed voor jezelf! 

In deze infographic vind je 9 tips en tricks die jou helpen om het thuiswerken prettiger te maken.

Weekschema voor thuiswerkers

Door de coronamaatregelen werken we allemaal zoveel mogelijk vanuit huis. Dat betekent niet alleen een andere werkplek, maar ook een ander ritme. Het is niet gek als je hier even aan moet wennen en je je draai moet vinden.

We hebben dit weekschema voor je gemaakt met praktische tips, die je letterlijk kan overnemen in jouw agenda. Zo kan je elke dag efficiënt en effectief aan het werk gaan! Meer thuiswerktips? Op deze pagina vind je meer interessante artikelen.

Meer tips om fit en gezond de winter door te komen? Bekijk onze nieuwspagina.