Werkstress, wat is dat?

15 november 2021

Iedereen herkent het wel: je reageert kortaf op een aardige opmerking van een collega, je hebt aan het eind van de ochtend compleet andere dingen gedaan dan je van plan was of je barst opeens in huilen uit om een kleinigheidje. Dit kan betekenen dat je last hebt van stress. Herken je deze signalen? Of heb je andere klachten? Het is dan verstandig om er eens bij stil te staan. De Week van de Werkstress van 15 tot en met 19 november is daar een goed moment voor.

Hoe werkt stress?

Stress hoort bij ons leven. Een gezonde hoeveelheid stress kan ervoor zorgen dat een moeilijke opdracht voor je werk net wat beter gaat. Hoe dat kan? Als je iets spannends of naars meemaakt, geeft je brein een seintje aan je bijnieren. Deze bijnieren maken de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Zij zorgen dat je hartslag, bloeddruk en ademhaling omhooggaan. Hierdoor ben je alerter en heb je meer focus. Alles wat er in die tijd gebeurt, onthoud je ook beter. Is de spannende situatie voorbij? Dan neemt de hoeveelheid van de stresshormonen weer af en word je weer rustiger.

Hoe herken je stresssignalen?

Misschien heb je het zelf al weleens ervaren: als je langere tijd stress hebt, onthoud je minder makkelijk dingen. Afspraken maken en beslissen gaat ook moeilijker en je hebt minder controle over je emoties. Daarnaast kun je het ook merken aan fysieke klachten als nek- en rugpijn, moeheid en hoofdpijn. Dit zijn de eerste signalen. Ga je niet aan de slag met deze signalen? Dan is er een kans dat je overspannen raakt of zelfs een burn-out krijgt.

Je kunt stress herkennen door de volgende signalen:

  • Lichamelijke signalen: zoals zweten, klamme handen, trillen, beven en een versnelde hartslag;
  • Mentale signalen: zoals je verstrooid voelen, snel afgeleid zijn, minder interesse in zaken die je voorheen wel interessant vond of het niet afmaken van een klus of taak door gebrek aan concentratie;
  • Emotionele signalen: zoals je bent snel prikkelbaar en hebt een snelle wisseling van emoties, je kunt snel wisselen van boos naar blij en je dan uiteindelijk weer verdrietig voelen.

Wat kun je doen tegen stress?

  1. Probeer de oorzaken van de stress te achterhalen;
  2. Ga hierover het gesprek aan met je leidinggevende,
  3. Probeer heel bewust te ontspannen;
  4. Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Hiermee voldoe je aan de beweegnorm en produceer je ook een hersenhormoon dat helpt te ontspannen. Je hoeft geen marathon te rennen. Een wandeling maken, even naar de winkels lopen, volstaat. 
  5. Stress schreeuwt bij veel mensen om tabak en alcohol. Stresss neemt erdoor toe;
  6. Eet gezond en probeer je lichaam topfit te houden;
  7. Kom je er zelf niet meer uit, praat er dan over. Bijvoorbeeld met iemand die je dierbaar is of je leidinggevende.

Check je werkstress

Wil jij weten hoe het ervoor staat met jouw stress staat? De GGD Drenthe heeft een test waarmee je jouw niveau van stress in kaart kunt brengen. Of meld je gratis aan bij Mirro.

Gratis zelfhulpmodules psychisch en mentaal welzijn

Een goede psychische gezondheid is een waardevol bezit. Stichting Mirro bied je gratis, laagdrempelige zelfhulpmodules voor (het voorkomen van) mentale klachten en je psychisch welzijn. Als de stap naar voorlichting of hulp te groot is, kan de gratis anonieme behandeling nét dat extra duwtje in de rug geven. Maak gratis een account aan en ontdek hoe Mirro je kan steunen. Gebruik deze link.