Hoe gaat het met jouw goede voornemens?

22 februari 2022

Misschien herken je het wel. Aan het begin van het nieuwe jaar heb je allerlei goede voornemens. Meer sporten, minder alcohol drinken, afvallen, minder vlees eten of juist meer geld sparen. Je gaat vol frisse energie en goede moed aan de slag, maar eind februari ben je weer vervallen in je oude gewoontes en zijn je goede voornemens van de baan. Klinkt dit je bekend in de oren? Dan hebben wij een aantal tips om alsnog met je goede voornemens aan de slag te gaan!

Uit onderzoek blijkt dat 25% van de goede voornemens al binnen 2 weken faalt. Veel goede voornemens zijn te ambitieus, waardoor het moeilijk is om je doel te halen. Heb jij je doel(en) nog niet gehaald? Dat is niet erg, pak gewoon de draad weer op. Kijk nog eens kritisch naar je doelen, misschien wil je teveel in korte tijd. 

Tiny habits

Een methode die helpt, is het werken met ‘tiny habits’. Dit is een psychologische truc om gedrag te veranderen. Een voorbeeld: Het is misschien té uitdagend om elke dag een volledige workout te doen. Maar één pushup per dag is, ook met weinig motivatie, makkelijk te doen. Hoewel deze kleine acties op het eerste oog nutteloos lijken, kunnen deze uitgroeien tot indrukwekkende nieuwe gewoontes. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het je zal afgaan en hoe minder motivatie je nodig hebt om het te doen. Eén pushup worden er twee en voor je het weet doe je er dagelijks 30. Dus begin klein en als dat een gewoonte wordt, kan je verder uitbouwen. Zo zorg je écht voor gedragsverandering en blijft het niet bij een goed voornemen.

Realistisch

Zijn je doelen realistisch? Dan is het belangrijk om het ook echt even de tijd te geven. We zijn vaak zo enthousiast dat we verwachten ons binnen een maand al gezonder, gelukkiger en beter te voelen. Als dat niet zo blijkt te zijn, ben je sneller geneigd je doel op te geven. Niet doen!

Het is nooit te laat

Klaar om je goede voornemens verder op te pakken? Het hoeft ten slotte geen maandag of 1 januari te zijn om met je goede voornemens aan de slag te gaan. Dat kan elke dag. Heel veel succes!